00 dagen
00 uren
00 min
00 sec
KERSTUITVERKOOP!
TOT 40% KORTING OP ADVIESPRIJS!
00 dagen
00 uren
00 min
00 sec

Elektrische fiets kopen

Een elektrische fiets, ook wel e bike of pedelec genoemd, is een fiets met een elektromotor voor extra voortstuwingskracht, waardoor het mogelijk is om met meer gemak langere afstanden te fietsen. Deze fietsen zijn in populariteit gestegen door de snelle technologische vooruitgang en omdat ze een milieuvriendelijke vervanging zijn van de dieselauto. Er zijn veel verschillende soorten elektrische fietsen, net zoals er veel verschillende soorten normale fietsen zijn. Enkele van de voordelen van een elektrische fiets zijn de verhoogde snelheid, klimefficiëntie, windbestendigheid en de milieuvriendelijkheid. En dat allemaal terwijl u nog steeds lekker aan het trainen bent. Wilt u een elektrische fiets kopen? Alleen bij VanSprint kiest u uit de beste en voordeligste e bikes die u kosteloos en vrijblijvend thuis kunt uitproberen!

Soorten elektrische fietsen

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten elektrische fietsen, te beginnen met het opsplitsen van e-bikes tussen elektrische fietsen en de rest. De meeste soorten elektrische fietsen zijn pedelecs, wat staat voor pedal electric cycle, wat betekent dat het trappen wordt ondersteund door een elektrische motor. Dit in tegenstelling tot een elektrische fiets waarbij u niet hoeft te trappen en welke over een gashendel of knop beschikt om zo vooruit te kunnen.

Binnen het assortiment elektrische fietsen zijn er ook veel verschillende soorten net als bij gewone fietsen. Zo kunt u kiezen voor fietsen die verschillende terreinen aankunnen, zoals een elektrische mountainbike, versus een e-bike die vooral bedoeld is voor gebruik in de stad, zoals een elektrische stadsfiets. Daarnaast bestaat ook de categorie fatbikes waarbij de fiets beschikt over dikkere banden om onstabiel terrein aan te kunnen. We hebben hier veel verschillende merken en soorten fietsen voor. Bv. een cafe racer chopper met dikke banden of een beach cruiser in militair groene kleur.

U kunt ook kiezen voor e-bikes met verschillende aandrijving waarbij het belangrijkste onderscheid is tussen elektrische fietsen met naafaandrijving en elektrische fietsen met middenaandrijving. Het belangrijkste verschil hier is de plaatsing van de motor. Bij een naafaangedreven e-bike wordt de motor in de naaf van het achterwiel (of in mindere mate in de voorwiel) geplaatst en bij een middenmotor elektrische fiets wordt de motor in de trapas geplaatst.

Er zijn ook functionele versies van de e-bike waarbij er twee hoofdversies zijn die aan bod komen:

- Een elektrische bakfiets waarmee de berijder vracht kan vervoeren in een speciale laadruimte. Deze e-bikes kunnen een verrassende hoeveelheid extra gewicht dragen. Dat maakt deze fietsen vooral populair in grote, dichtbevolkte steden waar het gebruik van een auto duurder en moeilijker is. De voordelen van een elektrische fiets komen hier echt tot hun recht als geschikte vervanger van een auto.

- Een elektrische vouwfiets welke vooral handig is als u met de trein of bus naar uw werk moet, omdat u, zoals de naam al zegt, de fiets kunt opvouwen en meenemen in de trein of bus. Met de innovaties op het gebied van gewichtsvermindering is het ook steeds makkelijker geworden om een opvouwbare elektrische fiets mee te nemen.

 

Welke elektrische fiets moet ik kopen?

Bij het kiezen van een elektrische fiets zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, te beginnen met het doel waarvoor u de fiets voornamelijk gaat gebruiken:

- Werk: Als u van plan bent om uw elektrische fiets voornamelijk te gebruiken om van en naar uw werk te gaan dan is een elektrische hybride fiets de beste optie, tenzij u ook vaak de bus en/of trein neemt, in dat geval is een opvouwbare elektrische fiets beter geschikt aangezien u hem kunt opvouwen en meenemen in de bus en/of trein.

- Recreatief: Dan hangt het er vanaf op welk terrein u hem gaat gebruiken. Voor vlakke, verharde wegen heeft u een racefiets nodig, voor heuvelachtig en bergachtig terrein een e-mountainbike, voor terrein bedekt met modder of sneeuw is een elektrische fatbike het meest geschikt

- Functioneel: Als u de meeste functionaliteit uit uw elektrische fiets wilt halen dan is een elektrische bakfiets de beste optie omdat u er zonder problemen zware lasten mee kunt vervoeren. Brengt u 's ochtends uw kinderen naar school? Doet u veel boodschappen? Dan zal een elektrische bakfiets uw leven een stuk makkelijker maken.

Nu u weet welk type fiets u nodig heeft, gaan we eens kijken welke maat fiets u nodig heeft. Bij de grootte van de fiets zijn de belangrijkste elementen om op te letten de framemaat, uw eigen lichaamslengte en uw binnenbeenlengte. Als u uw lichaamslengte en/of binnenbeenlengte weet, kunt u het passende frame vinden. Wees echter voorzichtig, er is een verschil tussen een mountainbike en racefiets framemaat die overeenkomt met dezelfde lengte. Een goede vuistregel is om voor een mountainbike een 10 cm kleiner frame te nemen. Als u bijvoorbeeld 180 cm lang bent, heeft u voor een racefiets een 57 cm lang frame nodig, maar voor een mountainbike een 48 cm lang frame. Kijk voor een snel overzicht in onze maattabel. Qua frame is het ook altijd handig om te kijken naar de opties voor lage instap welke u kunt vinden tussen de dames elektrische fietsen. Hierbij zijn er lage instap opties die zelfs instap bieden op het niveau van de trapas.

 

U weet welk type fiets u wilt, en welke maat u wilt hebben, de laatste stap in het selecteren van uw elektrische fiets is het overwegen van de technische verschillen die er zijn:

 • Motor capaciteit: Dit maakt een elektrische fiets een elektrische fiets en is dus een van de belangrijkste onderdelen. Hoe hoger de motorcapaciteit (W), hoe gemakkelijker een elektrische fiets in staat zal zijn om de fiets met veel gewicht voort te stuwen. Dit is erg belangrijk als u een elektrische bakfiets overweegt, die een hogere motorcapaciteit zou vereisen, dus let daar goed op. Dus waarom niet gewoon de maximale motorcapaciteit nemen om aan de veilige kant te zijn? Dat kan op meer dan één manier duur uitvallen, omdat het niet alleen duurder is, maar ook omdat de accu sneller leeg zal zijn met een hogere motorcapaciteit. Daarom, als u op zoek bent naar een lange afstand elektrische fiets wees dan voorzichtig met het maximaliseren van de motor capaciteit.
 • Plaatsing van de motor: Voor de plaatsing van de motor kunt u in principe twee variaties overwegen, ofwel naaf (voor of achter) aangedreven waarbij de motor in de wielnaaf wordt geplaatst of mid-drive waarbij de motor in het midden van de elektrische fiets wordt geplaatst. Hieronder leest u de voordelen van elk van deze opties.
 • Accu: De accucapaciteit (Wh) beslist de actieradius van de fiets. Een grotere accu is natuurlijk ook een grotere actieradius. Een grotere accu kan echter ook meer gewicht toevoegen aan de fiets en zal ook duurder zijn. Waar u ook op moet letten is of de accu uitneembaar is, wat in de meeste gevallen wel zo zal zijn.
 • Frame: Hierbij zijn de verschillen van toepassing die u ook bij gewonen fietsen zult vinden. Namelijk een (extra)lage instap, of een herenframe met een ruitvormige buis.

 

 

Hoe werkt een elektrische fiets?

Dus u weet de basis van wat een e-bike is en wat deze doet, maar u bent nog steeds niet echt zeker hoe het nou precies werkt en hoe het aanvoelt. Maakt u geen zorgen, u bent niet de enige. Ondanks zijn groeiende populariteit zijn veel mensen niet erg bekend met de onderliggende technologieën, en hoe ze allemaal samenwerken om een e-bike te laten functioneren. Daarom zetten we hieronder alles op een rijtje wat u moet weten om een goed begrip te krijgen van hoe e-bikes werken.

 Om te beginnen, laten we het opsplitsen in zijn 5 belangrijkste componenten:

 1. De display controller: Meestal vindt u dit op het stuur voor de gemakkelijkste toegang. Het display geeft belangrijke informatie zoals hoeveel accucapaciteit er nog over is, de snelheid en de actieradius. U kunt ook het vermogen van de motor verhogen of verlagen met de plus- en mintekens op de controller.
 2. Frame en wielen: Door de toegevoegde onderdelen is het frame van een elektrische fiets meestal wat omvangrijker in vergelijking met een gewone fiets. Hoewel de technologische vooruitgang het gewicht en de omvang van deze componenten vermindert, is het nog steeds iets dat in het frame moet worden verwerkt. Ook de wielspaken van een e-bike zijn sterker dan die van een normale fiets, omdat de extra kracht van een elektrische motor die de wielen met een aanzienlijke hoeveelheid koppel laat draaien, vereist dat deze spaken de extra druk aankunnen.
 3. Motor: Er is de keuze tussen een naafaandrijving (geplaatst in de naaf van het voor- of achterwiel) en een middenmotor (geplaatst in het midden van de fiets) motor. Het meest gebruikelijk is de mid-drive motor vanwege de hogere prestaties die deze configuratie biedt. Dat is vooral te danken aan het feit dat de mid-drive motorconfiguratie gebruik maakt van de bestaande versnellingen. Dat zorgt voor betere prestaties met minder accu-energie en een beter rijgedrag omdat de zwaardere motor dichter bij de grond zit, wat resulteert in een lager zwaartepunt.
 4. Sensoren: U vraagt zich misschien af hoe weet de e-bike dat ik trapondersteuning nodig heb? Dat is waar de sensoren om de hoek komen kijken. Zij zorgen ervoor dat u precies de juiste hoeveelheid ondersteuning krijgt, zodat u niet plotseling vooruit schiet. Er zijn twee sensoren die dit doen, de snelheidssensor en de koppelsensor. De snelheidssensor wordt gebruikt wanneer u begint te trappen om de eerste ondersteuning te geven en de koppelsensor voegt subtiel ondersteuning toe wanneer u al op snelheid bent, en zorgt ervoor dat de vermogensboost overeenkomt met uw huidige snelheid.
 5. Accu: zoals bij alle elektrische voertuigen en veel consumentenelektronica is een van de belangrijkste problemen de opslag van voldoende energie in een compacte accu op een kosteneffectieve manier. De laatste jaren is de accutechnologie enorm verbeterd, waarvan ook elektrische fietsen hebben geprofiteerd. Waar vroeger de accu's volumineus waren en op het frame zelf moesten worden gemonteerd, zoals op de onderbuis, worden de nieuwere accu's steeds kleiner. Dit heeft het landschap veranderd aangezien e-bikes niet langer lomp uitziende fietsen zijn, maar soms bijna niet te onderscheiden zijn van normale fietsen door de drastische vermindering van de grootte van de accu.

Aangezien de accu van invloed is op het gewicht, de stijl en de actieradius van de fiets, is de keuze ervan van cruciaal belang. De meest voorkomende accu's zijn die van 400Wh of 500Wh. Gemiddeld geeft elke 100Wh aan energie u ongeveer 20km aan output. Het precieze vermogen hangt natuurlijk af van de mate van trapondersteuning die u gebruikt en het terrein waarop u fietst. Niettemin spelen accu's natuurlijk een grote rol in hoe elektrische fietsen werken en presteren. De meeste accu's die op de markt worden aangeboden, vallen in een van de volgende twee categorieën:

Verzegelde loodzuur (SLA) accu's

Historisch gezien waren dit de belangrijkste types accu's die in scooters en e-bikes werden gebruikt. Echter, met de snelle toename van de accu-technologie, hebben e-bikes onlangs de nieuwe technologische verbeteringen in de accu-technologie opgenomen die lithium-gebaseerd is.

Op lithium gebaseerde accus

Lithiumaccu's zijn gebaseerd op de modernste accutechnologie en hebben daarom een veel langere levensduur (ruwweg 3 keer langer). Ze zijn ook veel lichter en vergen veel minder onderhoud dan hun voorgangers. Het nadeel is dat ze op dit moment duurder zijn dan de traditionele SLA-accus. Verwacht wordt echter dat dit kostenverschil verder zal afnemen naarmate de lithiumaccutechnologie en de productieprocessen verder verbeteren.

 

 

 

Nu we meer vertrouwd zijn met de technologische componenten, zullen we eens zien hoe ze samenwerken om hun doel te bereiken.

Een goede analogie is om te kijken naar dynamo-aangedreven fietsverlichting. Als u trapt en de wielen draaien, draait er een kleine dynamo die tegen het wiel is geplaatst, dit wekt energie op die op zijn beurt de lichten aandrijft. Stelt u zich eens voor dat we dit proces omkeren en dat een accu energie levert aan een motor die het wiel laat draaien. Zo werkt een elektrische fiets simpel gezegd.

Hoe weet de elektrische fiets hoeveel trapbekrachtiging ik nodig heb? Dit wordt gedaan door sensoren die uw trapkracht meten zodat uw snelheid kan worden bepaald om te voorkomen dat de motor u plotseling vooruit stuwt en uw trapbeweging onderbreekt. Deze sensoren geven deze informatie door aan de motor die stroom haalt uit het accupak om u op een comfortabele manier te laten trappen. Daarom is de software even belangrijk als de hardware, aangezien die de output stuurt.

De meeste elektrische fietsen zijn van het mid-drive type, wat betekent dat de motor centraal in het crankstel zit (in tegenstelling tot in de naaf van het achterwiel). Bij dit type ontwerp wordt de accu meestal in de onderbuis geplaatst, hoewel sommige nieuwere modellen erin geslaagd zijn de accu volledig in het ontwerp te integreren en onzichtbaar te maken.

 

Hoe gebruik ik een elektrische fiets?

Het gebruik van een elektrische fiets is veel eenvoudiger en ongecompliceerder dan u misschien in eerste instantie dacht. Het is te vergelijken met het rijden op een hometrainer, waarbij u eenvoudigweg begint te trappen en het display op uw elektrische fiets activeert. Op het display kiest u het gewenste ondersteuningsniveau om de trapondersteuning in te schakelen. Met de plus- en mintoetsen kunt u het ondersteuningsniveau verhogen en verlagen.

 

Voordelen van een elektrische fiets

 1. E-bikes maken het trappen gemakkelijker: Het eerste is rechttoe rechtaan en wat u zou verwachten van een elektrische fiets. Maar tot u het zelf probeert, onderschat u gemakkelijk hoe leuk het eigenlijk is!
 2. U kunt er sneller mee gaan: Het is niet alleen gemakkelijker om te trappen met een elektrische fiets, maar u kunt er ook sneller mee gaan met dezelfde input. Dat betekent dat u sneller op uw werk aankomt of dat u langere afstanden kunt afleggen in dezelfde tijd. De extra snelheid hangt natuurlijk af van het vermogen van de motor.
 3. U zult veel meer willen fietsen: Zoals gezegd, maakt het fietsen een stuk leuker als u dat krachtige gevoel heeft dat u met slechts een paar keer trappen zoveel afstand aflegt. Dit resulteert in meer trainingen en een gezondere levensstijl.
 4. Snelle vooruitgang van de technologie: De prestaties van elektrische fietsen nemen in de loop der tijd aanzienlijk toe naarmate ze lichter, sneller en mooier worden. Voorbij zijn de dagen van omvangrijke elektrische fietss. Deze snelle ontwikkelingen in de technologie hebben ervoor gezorgd dat elektrische fietsen een alternatief zijn geworden voor vrijwel elke conventionele fiets.
 5. Ze zijn milieuvriendelijk: Ook door de snelle vooruitgang in de technologie kunnen e-bikes nu dienen als geweldige vervangers voor uw auto. Met elektrische bakfietsen bijvoorbeeld die veel gewicht kunnen dragen en die gemakkelijker te gebruiken zijn in drukke stadscentra dan auto's.
 6. U krijgt nog steeds een goede workout: In tegenstelling tot wat u zou denken, krijgt u met een fiets nog steeds een goede workout omdat u nog steeds zelf moet trappen. U kunt alleen meer afstand afleggen met dezelfde hoeveelheid inspanning. Dit kan er zelfs toe leiden dat u langer doorfietst dan u normaal zou doen, omdat u altijd dat extra zetje krijgt om u op de been te houden.
 7. Ze zijn gewoon leuker: Dit moet nog eens herhaald worden, elektrische fietsen zijn gewoon leuker dan een gewone fiets. Wie houdt er niet van hard gaan? Met een elektrische fiets kunt u niet alleen hard gaan, u kunt ook heuvel na heuvel beklimmen terwijl u kunt genieten van het landschap. Terwijl u met een gewone fiets veel eerder tegen de “man met de hammer” aanloopt en minder van het landschap kunt genieten als u met moeite die steile helling op komt. Altijd al eens een lange fietsvakantie willen doen, maar u weet niet zeker of u de inspanning aankunt? Met een elektrische fiets wordt dit een gegarandeerd succes!