00 dagen
00 uren
00 min
00 sec
KERSTUITVERKOOP!
TOT 40% KORTING OP ADVIESPRIJS!
00 dagen
00 uren
00 min
00 sec

Fatbike kopen

Wil je een elektrische fatbike kopen? De beste fatbike aanbiedingen vind je alleen bij VanSprint. Een elektrische fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. Een fiets met brede banden heeft een betere tractie en is daarom ideaal in omgevingen met onstabiel terrein zoals sneeuw, modder of zand. Daarnaast is een fatbike natuurlijk gewoon heel gaaf en leuk om op te rijden én om op gezien te worden!

E fatbike kopen: voordelen en nadelen van een fatbike

Waarom zou ik een e fatbike kopen? Er zijn bepaalde situaties waarin een fiets met normale banden niet de beste optie is. In een zanderige, modderige omgeving bijvoorbeeld heeft een gewone fiets het al snel moeilijk. Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden van 4” breed (een normale stadsfiets heeft banden rond de 2” dikte) en kan dankzij deze dikke banden extra goed op zulk terrein rijden. Ook voor oudere berijders bied een fatbike extra stabiliteit en is er minder kans om te vallen met de fiets.

 • Extra comfort: Een fiets met brede banden heeft extra dempend vermogen omdat de bandenspanning lager is dan een fiets met normale banden. Dit dempend vermogen vertaalt zich in een extra comfortabele rij-ervaring, zelfs ook zonder voorvorkvering.
 • Meer stabiliteit: Dankzij het grotere contactoppervlak van de banden is er zeer weinig kans dat je van de fiets valt.
 • Meer flexibiliteit: Omdat je met de dikke banden makkelijk door modderige bospaadjes, zanderige omgevingen en besneeuwd terrein kunt rijden is een fatbike flexibeler dan een normale fiets.
 • Coole elektrische fiets: Het is natuurlijk ook gewoon een hele coole elektrische fiets die de aandacht trekt en die leuk is om op te rijden.

Wat zijn dan de nadelen van een fatbike? Wil je een fatbike kopen dan moet je wel rekening houden met de fatbike nadelen. Vanwege de brede banden heeft een fatbike meer contactoppervlak met de weg en vereist het dus iets meer kracht om de rolweerstand tegen te gaan. Gelukkig is dit nadeel minder wanneer je van plan bent om een elektrische fatbike te kopen. Bij een elektrische fatbike helpt de motor je namelijk met de voortstuwing. Dat maakt het rijden van een elektrische fatbike dus even makkelijk als iedere andere elektrische fiets.

Elektrische fatbike: de elektrische fiets met dikke banden

Fatbikes zijn oorspronkelijk ontworpen om op zachte ondergrond te rijden, zoals sneeuw, modder en zand. Traditionele stadsfietsen zijn uiterst moeilijk te berijden op dit soort ondergrond. Als je daarom het hele jaar door off-road wilt rijden, ongeacht het weer, is een elektrische fiets met dikke banden een uitstekende keuze.

Een fiets is pas een fatbike als deze banden heeft met een dikte van 4”. De grootte van de band maakt niet uit. Er kunnen dus fatbikes zijn met 20” wielen zoals fatbike vouwfietsen, 24” of zelfs 26”.

Met een banddruk tussen de 0,34 bar (5 psi) en 0,7 bar (10 psi) hebben de dikke wielen van een fatbike ook een lagere banddruk dan een doorsnee fiets.

Een elektrische fiets met dikke banden heeft de laatste tijd enorm aan populariteit gewonnen. Daarom zijn de onderdelen ook steeds beter beschikbaar. Wat vroeger een nadeel was van fatbikes is dat de dikke banden lastiger te verkrijgen zijn. Tegenwoordig zijn vervangende banden geen probleem. Met bekende fabrikanten die standaard modellen uitbrengen zoals de Kenda Juggernaut die veel gebruikt wordt op fatbikes maar het is ook niet ongewoon om een fatbike te zien met dikke banden van Maxxis. Het is dus geen probleem om de dikke banden van een fatbike om te wisselen wanneer dat nodig is.

Hoe is een elektrische fatbike om op te rijden?

Omdat het voor veel mensen de eerste keer is dat ze een fatbike uitproberen is het natuurlijk spannend omdat je niet weet wat je kan verwachten. Een fatbike is verrassend leuk en comfortabel om op te rijden vanwege de volgende redenen:

 • Extra comfort: Het eerste wat je opvalt als je op een elektrische fatbike zit, is het gevoel van de lage bandenspanning. Dit geeft de fiets een verend gevoel dat het zeer aangenaam maakt om over ruw terrein te rijden. Veel fatbikes hebben ook zadelpenvering en een extra breed zadel. Dit maakt het rijden nog comfortabeler. Naast de gave uitstraling is dit ook vaak de reden waarom mensen toch kiezen voor een fatbike. Je zal er niet meer tegen op kijken om boodschappen te doen met de fiets, maar je zal er juist naar uitkijken en ieder excuus gebruiken om jouw nieuwe fatbike van stal te halen en er mee door de stad te cruisen.
 • Starthulp: Een e fatbike is vrij zwaar, vanwege de elektrische onderdelen en dikke banden. Dit extra gewicht zal even wennen zijn bij het wegrijden, maar daarom heeft bijna iedere elektrische fatbike een starthulp. Dit is een gashendel waarmee de motor ondersteuning tot 6 km/u geeft. Dit is ook het wettelijk maximum voor een gashendel. Tijdens het rijden merk je niks van de zwaardere componenten en wielen omdat de elektrische motor het zware werk van je overneemt.
 • Onoverwinnelijk gevoel: De grote banden dempen de schokken van hobbels. Het rijden over zachte oppervlakken zoals modder, zand en sneeuw is geen probleem. Tijdens het fietsen schrik je niet meer weg van onstabiel terrein maar vol vertrouwen zal je ieder terrein trotseren zonder bang te zijn om van de fiets te vallen. Dat maakt de fatbike ook erg leuk om op te rijden omdat je je onoverwinnelijk voelt!
 • Meer tractie en stabiliteit: Een elektrische fatbike maakt onmogelijke beklimmingen mogelijk. De elektromotor versterkt je trapinspanning, zodat je veel makkelijker steile hellingen op komt. Op een gewone elektrische mountainbike kan je achterwiel doordraaien op los grind en stof door het koppelvermogen van de motor. Maar de extra grip van een dikke band vermindert de kans op wielspin, waardoor het klimmen veel overzichtelijker wordt.

Verschillende soorten fatbikes

Het enige wat een fatbike tot een fatbike maakt, zijn de 4" dikke banden. Daarnaast zijn er dus veel verschillende opties mogelijk. In de praktijk zijn er dus ook heel veel verschillende soorten fatbikes. Hieronder een paar voorbeelden van de type fatbikes van waaruit je kan kiezen:

 • Elektrische Fatbike Beach Cruisers en choppers

  Als je op zoek bent naar een ontspannen manier om je gemakkelijk en comfortabel te verplaatsen, dan is een beach cruiser fiets met dikke banden een goede manier om dat te doen. Deze fietsen zijn perfect voor ontspannen ritjes, dankzij hun superieure rijcomfort.

  De elektrische aandrijving maakt het rijden moeiteloos, wat betekent dat je aankomt op je bestemming en er nog net zo fris uitziet als toen je aan je rit begon. Elektrische strandcruisers met dikke banden zijn lifestyle fietsen en hebben coole ontwerpen, variërend van vintage tot meer hedendaagse stijlen. Deze fietsen zijn echter ook erg handig, omdat je alles mee kunt nemen wat je nodig hebt voor de dag.

 • Er zijn ook fatbikes die het design nabootsen van een motorfiets. Zo’n chopper fiets lijkt qua design erg op een motorfiets dankzij het ontwerp van de frame en de plaatsing van het zadel en stuur. De accu is, net zoals bij een motorfiets, in het midden van het frame geplaatst. Daarnaast heeft een chopper fatbike ook een lager zadel en een breder stuur die ook nog verder omhoog gedraaid kan worden zodat je nog meer rechtop en comfortabeler zit net zoals bij een chopper motorfiets. Voor nog meer comfort zit er een extra breed zadel op.

 • Stoere e fatbike dames

  Er zijn ook stoere elektrische fatbike dames met lage instap. Deze dames fatbikes zijn makkelijker om op-en af te stappen dankzij het frame met lage instap. Dit maakt de fiets nog veiliger omdat je niet het risico loopt om te blijven haken achter het frame.

 • Elektrische vouwfiets met dikke banden: makkelijk mee te nemen

  Het grootste nadeel van een fiets met dikke banden is dat het meer moeite kost om te trappen, maar dit wordt verholpen met de elektrische motor. Elektrische fatbikes zijn daarnaast echter niet zo draagbaar als een gewone stadsfiets door hun grootte en gewicht. De banden passen niet in alle bagagedragers, dus dit kan een probleem zijn als je je fiets met de auto wilt vervoeren. Je kan echter een elektrische vouwfiets met dikke banden overwegen welke makkelijk in te klappen is en wat het opbergen en vervoeren makkelijker maakt.

  Een fatbike vouwfiets is minder zwaar dan een normale fatbike en kan makkelijk ingeklapt worden om mee te nemen of veilig op te bergen.

  Deze varianten hebben uiteraard kleinere wielformaten, veelal 20” of 24”, maar hier merk je weinig verschil in tijdens het fietsen omdat de elektrische motor voldoende ondersteuning geeft.

  Deze fatbike vouwfietsen zijn ideaal als een gebrek aan bergruimte thuis of op het werk een probleem is. Ze kunnen worden opgevouwen tot een zeer compact formaat, zodat je ze kan opbergen in de kofferbak, in de camper of in een hoekje in de garage. Dankzij de dikke banden van zo'n fatbike vouwfiets kan je er toch over meer terreinen mee fietsen dan je met een normale vouwfiets zou kunnen. Als je op avontuurlijke reizen gaat dan is dit dus perfect. Bekijk vooral ook de mogelijkheden met voorvorkvering voor een meer robuuste rit.

 • Fatbike mountainbike: een fatbike als sportieve optie

  Als je voornamelijk interesse hebt in een fatbike vanwege de extra functionele mogelijkheden die deze biedt zoals het rijden over modderige en zanderige paden dan zijn er ook sportieve fatbikes.

  De voornaamste sportieve fatbike optie is dan een fatbike mountainbike. Dit is een elektrische mountainbike met dikke banden waar je de voordelen van een mountainbike behoudt zoals het offroad kunnen gaan, maar gecombineerd met de voordelen van een fatbike zoals extra stabiliteit. Hiermee heb je veel minder kans dat je uitglijdt over modderige bospaadjes.

  Een fatbike mountainbike heeft voorvorkvering en een sportievere frame en zitpositie dan bijvoorbeeld een fatbike cruiser fiets.

 • Elektrische fatbike 2 personen

  Een elektrische fatbike voor 2 personen is zoals de naam aangeeft een fatbike met een buddy seat. Dit is een extra lange en brede zitbank in plaats van een zadel waardoor er 2 mensen tegelijkertijd kunnen zitten zonder gebruik te hoeven maken van de bagagedrager als zitplek (wat vaak niet kan vanwege het gewichtslimiet van 25kg van een bagagedrager).

Koop de beste elektrische fatbike bij VanSprint!

Wil je de beste elektrische fatbike kopen in Nederland? Dan ben je bij VanSprint aan het juiste adres. Met een ruime selectie aan verschillende fatbikes hebben we de juiste fatbike voor je. Zoals je kan lezen, is het rijden op een elektrische fatbike geschikt voor vele redenen en voor veel verschillende mensen. Het enige wat je hoeft te doen is het geschikte model te kiezen dat bij je past.

Misschien wil je jouw woon-werkverkeer beter beheersbaar en comfortabeler maken, of misschien wil je gewoon een stoere elektrische fiets om door de stad heen te rijden? Misschien zoek je een voordelige en goedkope fatbike voor praktisch gebruik om door moeilijk terrein heen te rijden? Door de bovenstaande tips te volgen, zal je in staat zijn om een shortlist van mogelijke elektrische fatbikes samen te stellen die alle benodigde kwaliteiten hebben die je zoekt!