00 dagen
00 uren
00 min
00 sec
KERSTUITVERKOOP!
TOT 40% KORTING OP ADVIESPRIJS!
00 dagen
00 uren
00 min
00 sec

Elektrische Bakfiets Kopen

Een elektrische bakfiets is een fiets met een opbergruimte om bijvoorbeeld uw boodschappen of kinderen in te vervoeren. Dit is een populaire oplossing in grote steden waar een auto duur en moeilijk te parkeren is. Om deze reden is dit type fiets erg populair in steden als Amsterdam en Kopenhagen. Een elektrische bakfiets combineert de functionaliteit van veel bagageruimte met het gebruiksgemak van een elektromotor voor net dat beetje extra momentum voor wanneer u een zware lading vervoert. Ook voor het kopen van een elektrische bakfiets kunt u dus bij vanSprint terecht!

Wat is een elektrische bakfiets?

Bakfietsen vinden hun oorsprong in 1877 in Engeland en hebben sinsdien de wereld veroverd. In dichtbevolkte steden zoals Amsterdam hebben bakfietsen hun dienst bewezen als uitstekend alternatief voor een auto. Een bakfiets is typisch een fiets die is ontworpen met als doel het vervoeren van zware ladingen die u normaal met de auto zou vervoeren. Dankzij de moderne technologie zijn elektrische bakfietsen steeds populairder geworden, waarmee de berijder nog zwaardere goederen met gemak kan vervoeren dankzij de elektrische hulp van een krachtige motor en accu. Hun frames zijn speciaal ontworpen om grote gewichten met gemak te vervoeren dankzij een reeks slimme functies:

 • Kleinere wielen: Ze hebben vaak kleinere wielen dan een standaardfiets waardoor ze snel kunnen accelereren. De kleinere wielen zorgen ook voor een levendig rijgedrag en zorgen ervoor dat het zwaartepunt van de fiets en de lading laag is en zo stabiel mogelijk zodat het risico van omvallen minimaal blijft.
 • Versterkte frames: De frames zijn vaak langwerpig en hebben een langere wielbasis dan een standaardfiets om plaats te maken voor de extra bergruimte. Daarom wordt het frame vaak versterkt om het zo veilig en stevig mogelijk te maken. Dit verhoogt het totale gewicht van de fiets, maar omdat het een elektrisch ondersteunde fiets is, heeft dit geen invloed op de rijeigenschappen.
 • Ruimte: voor grote opbergvakken of andere geïntegreerde opties. Elektrische bakfietsen zijn ongelooflijk divers en kunnen worden aangepast aan vrijwel elke taak, van het vervoeren van bakstenen in een opslagcontainer tot het vervoeren van kinderen in een aangepaste zitunit.
 • Krachtigere motor: Een elektrische bakfiets heeft doorgaans een krachtigere motor dan een standaard elektrische fiets, ontworpen om grotere gewichten te trekken en met meer koppel voor gemakkelijke acceleratie onder belasting.
 • Accu met hogere capaciteit: Het is niet ongewoon om een elektrische bakfiets te zien met een accu met een hogere capaciteit dan een standaard elektrische fiets, of eventueel twee accu's.
 • Alles geïntegreerd: De meeste bakfietsen zijn uitgerust met spatborden, voor- en achterverlichting, standaards en een ingebouwd display, zodat u altijd klaar bent voor alles wat u onderweg tegenkomt.

Waar worden elektrische bakfietsen voor gebruikt?

Elektrische bakfietsen kunnen worden gebruikt voor een groot aantal verschillende activiteiten en doeleinden, dat is waarom ze zo populair zijn:

 • Commercieel: Deze fietsen zijn uiterst functioneel en zijn daarom uitstekende commerciële voertuigen en studies hebben uitgewezen dat ze in de meeste steden vaak sneller op hun bestemming zijn dan een auto. Populair bij koeriers, ze zijn ideaal vanwege hun grote opslagruimte en de hele dag ondersteuning dankzij de motor en grote accu.
 • Familiefiets: In veel delen van Europa blijken elektrische bakfietsen populair te zijn bij gezinnen, opnieuw vanwege hun verbazingwekkende functionaliteit. Nu de meeste merken geïntegreerde zitmogelijkheden introduceren, kunnen ouders hun hele gezin op één fiets vervoeren.
 • Woon-werkverkeer: Voor de pendelaar die elke dag veel spullen mee moet nemen naar het werk is een bakfiets het ideale alternatief voor een auto. Ze bieden een sublieme rit, ongeacht het weer en zorgen voor een gemakkelijk, moeiteloos woon-werkverkeer.

Hoeveel kan een elektrische bakfiets vervoeren?

Zoals bij de meeste antwoorden over fietsen, zal het maximumgewicht verschillen naargelang het model en merk van de fiets. Een elektrische bakfiets kan comfortabel meer gewicht aan dan ander soorten fiets, en dit varieert van 150kg tot 250kg totaal laadvermogen. Ze kunnen zo'n indrukwekkend gewicht aan dankzij hun ontwerp en versterkt frame en onderdelen. Wat het totale laadvolume betreft, zijn de meeste bakfietsen uitgerust met een bagagecontainer met een volume tussen 200 en 300 liter, waardoor een enorme hoeveelheid kan worden vervoerd. Hier volgen een paar scenario's die de fiets prima zou moeten aankunnen (raadpleeg de specificaties van de elektrische fiets om dit eerst te controleren indien u niet zeker bent):

 • Eén bestuurder, een hond en 30kg boodschappen
 • Eén bestuurder, twee kinderen en wat bagage
 • Eén bestuurder en 75 kg pakketten om af te leveren

Hoe kies ik een bakfiets?

Dit is vaak de meest gestelde vraag over bakfietsen, omdat er zo veel keuze is. Zoals bij de meeste fietsen moet u zich eerst afvragen waar u van plan bent te gaan fietsen en wat het doel is. Als u alleen in stedelijke gebieden wilt fietsen, heeft u een elektrische bakfiets nodig met smalle, gladde banden die grip bieden op het asfalt en een betere rolweerstand bieden. Als u een beetje off-road wilt op jaagpaden en lichte paden, dan is een bakfiets met dikkere stevige banden ideaal.

Er zijn veel verschillende stijlen elektrische bakfietsen en het gewenste gebruik zal u helpen beslissen welke vorm het beste is:

 • Modellen met verlengde wielbasis: Deze zijn vaak ideaal voor het nemen van grotere volume objecten en kan bieden de zwaarste gewicht laadvermogen. Deze zijn ideaal voor bezorgers en commercieel gebruik, terwijl een gezin het misschien moeilijk heeft door hun grote omvang en gebrek aan draagbaarheid.
 • Modellen met een kortere wielbasis: Deze optie is vaker geschikt voor een gezin of forens, met vaak genoeg opslagruimte voor een kind, maar niet dezelfde capaciteit als een model met langere wielbasis. Een voordeel is dat ze veel draagbaarder en gemakkelijker op te bergen zijn, terwijl de korte wielbasis voor een betere draaicirkel zorgt.
 • Gewichtsvereisten: Als u zeer zware gewichten wilt vervoeren, dan is het belangrijk om een model elektrische bakfiets te kiezen met een zo hoog mogelijk laadvermogen. Dit is het totale gewicht inclusief fiets en berijder.
 • Accupositie: De positie van de accu kan verschillen bij een elektrische bakfiets zoals ook bij andere elektrische fietsen te zien is. Bij sommige bakfietsen is de accu gemonteerd op de achterdrager, zodat deze er gemakkelijk in en uit kan worden gehaald om op te laden. Andere bakfietsen hebben een accu op de onderbuis of gedeeltelijk geïntegreerd in het frame, wat een netter uiterlijk geeft, terwijl andere modellen ervoor kiezen om de accu op te bergen in bagagebakken, wat het algemene uiterlijk bijzonder netjes houdt.
 • Wielpositie: Elektrische bakfietsen zijn te vinden in twee hoofdgroepen wat wielpositie betreft: tweewiel- en driewielopties. De tweewiel-optie heeft meestal een langere wielbasis voor meer stabiliteit, terwijl een driewiel-optie een kortere wielbasis heeft maar ook meer stabiliteit met de wielen meestal aan de voorkant. De driewiel opties zijn meestal iets complexer om te rijden omdat u moet leren gebruik te maken van kantelen om u te helpen bochten te nemen, terwijl een tweewiel optie veel meer als een normale fiets stuurt.

Hoe bergt u een elektrische bakfiets op?

De meeste elektrische bakfietsen zijn uitermate sterk en weerbestendig, wat betekent dat u er zonder zorgen in slechte omstandigheden mee kunt rijden zonder schade te veroorzaken. Wanneer u uw fiets opbergt, is het echter raadzaam om uw fiets binnenshuis te stallen in een schuur, garage, fietscontainer enz. Dit omdat de motor en de accu schade kunnen oplopen als u de fiets langere tijd buiten laat staan in natte of zeer koude omstandigheden. Vanwege de kosten van een elektrische bakfiets is het ook een veiliger idee om de fiets binnenshuis te stallen, en altijd met een slot om het risico op diefstal te voorkomen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als u voor het eerst een bakfiets aanschaft. Wanneer u minder plaats heeft om een elektrische bakfiets binnenshuis te stallen kunt u kiezen uit een kleiner model of deze buitenshuis te stallen maar dan wel met een hoes ter bescherming. Zet uw fiets ten alle tijde stevig op slot.

Hoe gebruikt u een elektrische bakfiets?

U kunt een e-bakfiets net als elke andere fiets gebruiken. U kunt nog steeds gewoon trappen, maar u heeft de extra geruststelling van een elektrische motor die hulp biedt als dat nodig is. De bakfiets zal waarschijnlijk langer zijn dan u gewend bent. Dit betekent dat de fiets iets anders stuurt en dat u misschien een paar ritjes nodig hebt om eraan te wennen. De kleinere wielen helpen om goed door de bochten te blijven rijden, terwijl ze ook gemakkelijk op snelheid komen. Het is aan te raden om de bakfiets eerst te testen in een open ruimte om te wennen aan het rijgedrag voordat u de weg op gaat of door drukke stedelijke gebieden gaat fietsen.

Waar kan ik met een elektrische bakfiets rijden?

U kunt met een elektrische bakfiets overal fietsen waar u met een gewone fiets mag komen. Dit geldt ook voor fietspaden en -stroken, waardoor hij binnen de bebouwde kom de voorkeur verdient boven de auto of het openbaar vervoer. Ze kunnen ook de weg op, maar u moet wel zeker zijn van de grotere proporties wanneer u in het verkeer rijdt om eventuele veiligheidsrisico's te voorkomen. Afhankelijk van de plaatselijke wetgeving kunt u ook op busbanen fietsen, waardoor u langs het verkeer naar uw bestemming kunt zoomen.

Hoe snel kan ik rijden op mijn elektrische bakfiets?

Binnen een groot deel van Europa zijn elektrische fietsen onderhevig aan snelheidsbeperkingen. Deze is begrensd op 25km/u en de meeste elektrische fietsen kunnen tot deze snelheid versnellen terwijl u trapt. Zodra u deze snelheid overschrijdt, schakelt de hulp van de motor uit en drijft u alleen het voertuig aan. Er zijn ook elektrische bakfietsen met een "twist and go"-functie, waarbij de fiets zonder te trappen accelereert tot een snelheid van iets minder dan 4 km/u en dan overschakelt op trapondersteuning.

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische bakfiets?

Een van de meest gestelde vragen bij het zoeken naar een elektrische fiets heeft te maken met de actieradius en de afstand die de fiets kan afleggen. Er is geen eenduidig antwoord, omdat dit afhangt van een groot aantal omstandigheden. De accucapaciteit bepaalt uiteindelijk de actieradius van een elektrische fiets. De motor is een ander belangrijk element en verschillende motoren zijn ontworpen met verschillende toepassingen in het achterhoofd, of het nu gaat om prestaties of zuinigheid. De snelheid waarmee u rijdt en de modus die u kiest kan ook een belangrijk effect hebben op de actieradius, net als het terrein waarop u gaat rijden en de ondergrond. Een elektrische bakfiets kan u tot 80 kml ver helpen zonder op te laden, maar sommige fietsen kunnen zelfs nog verder gaan als ze dubbele accus hebben. Dit gezegd zijnde, kan de actieradius sterk beïnvloed worden door het gewicht dat op de fiets geladen wordt, dus hou hier rekening mee bij het kiezen van een bakfiets. In tegenstelling tot andere elektrische fietsen is het veel moeilijker om zonder ondersteuning te rijden door hun gewicht, dus de ondersteuning is belangrijker om moeiteloos te kunnen blijven rijden.

Wat is de beste elektrische bakfiets?

Wat de beste elektrische bakfiets is, hangt weer af van waar u wilt gaan rijden en met welk doel. Er is een enorme keuze aan merken die elektrische bakfietsen produceren met verschillende unieke eigenschappen. Als richtlijn kunt u het beste zoeken naar een bakfiets met een merkmotor van Bosch, Shimano, Yamaha of vergelijkbaar, omdat dit beproefde en geteste prestaties garandeert wanneer dat het belangrijkst is. De accucapaciteit is ook zeer belangrijk, omdat deze bepaalt hoe ver u kunt fietsen. De meeste bakfietsen hebben accu's van 300-500WH die tot 80 km kunnen rijden, afhankelijk van de omstandigheden, de vermogensmodus enz. Sommige fietsen hebben grotere accu's dan dit, met 1.000Wh accu's in bepaalde modellen die gebruik maken van twee verschillende accu's.

Waarom kiezen voor Vansprint voor uw elektrische bakfiets?

We maken het u gemakkelijk om een elektrische bakfiets aan te schaffen, zelfs als dit uw eerste keer is. Met experts die klaar staan om uw vragen te beantwoorden, keuze uit top merken, gratis verzending en 100 dagen om de fiets terug te sturen als hij niet helemaal is zoals u had verwacht. Met de optie om in termijnen te betalen, is uw volgende elektrische bakfiets nog nooit zo betaalbaar geweest. Als u niet zeker bent en er eerst een wilt proberen, dan kunt u ook een gratis proefrit bij ons aanvragen.