Lichtgewicht Elektrische Fiets

Een lichtgewicht elektrische fiets weegt doorgaans minder dan 20kg en is uitermate geschikt wanneer u de fiets ook bijvoorbeeld de trap op of de trein in moet dragen. Een goed voorbeeld is de Coh&Co Erik Urban welke slechts 13kg. weegt maar toch een goede actieradius heeft en zeer stevig is. Als u op zoek bent naar een lichte elektrische fiets dan is een elektrische vouwfiets natuurlijk ook uitermate geschikt. Deze wegen niet alleen weinig, maar kunnen ook handig opgevouwen worden om ruimte te besparen!

Gewicht van een elektrische fiets

Het gewicht van een doorsnee elektrische fiets ligt vaak rond de 25 kilo en het gewicht wordt voornamelijk bepaald door het gewicht van de accu en de motor. Deze twee onderdelen maken een elektrische fiets zwaarder dan een niet-elektrische fiets. Daarom is het vinden van een lichtgewicht e bike geen makkelijke opgave.

Het goede nieuws is dat het gewicht van een elektrische fiets altijd inclusief accu wordt opgegeven op onze site, maar dat de accu bijna altijd kan worden verwijderd. Dit maakt de fiets meteen enkele kilo's lichter, afhankelijk van de accu. Bovendien worden de accu- en motortechnologieën voortdurend verbeterd, waardoor het gewicht van een elektrische fiets in de loop der tijd steeds dichter bij dat van een niet-elektrische fiets komt.

  • Accu: De accu bepaalt voor een groot deel hoe zwaar een elektrische fiets is want de accu weegt al gauw rond de 3kg. De accutechnologie verbetert continu en ieder jaar komen er betere en lichtere accus. Let er daarnaast op of de accu afneembaar is of niet. Bijna alle modellen elektrische fiets hebben tegenwoordig een afneembare accu, een enkele uitzondering daargelaten.
  • Motor: Het gewicht van de motor ligt ook al gauw rond de 2,5-3kg maar gelukkig wordt de motortechnologie, net als de accutechnologie ieder jaar beter wat resulteert in kleinere motoren.
  • Frame: Bij het frame kunt u er op letten of dit een carbon of aluminium frame is. Een carbon frame is uiteraard lichter maar ook duurder. Carbon frames zijn niet meer alleen voor racefietsen, maar tegenwoordig zijn er ook stadsfietsen welke gebruik maken van een carbon frame voor een lichtgewicht resultaat.

Lichtgewicht elektrische fiets onder de 20kg

Een elektrische fiets van minder dan 20 kg wordt als vuistregel beschouwd als eenlichte elektrische fiets.

Alle e bikes die u hier vindt zijn daarom ook minder dan 20kg. Er is nog steeds een grote variatie in deze categorie, want er zijn elektrische fietsen die net 20kg wegen en er zijn e bikes die slechts 13kg wegen. Met een e bike die minder dan 20kg weegt zouden de meeste mensen ze wel moeten kunnen oppakken, zeker als u de accu verwijdert om hem nog lichter te maken.

Voor een ultralichte elektrische fiets die dichter bij de 10kg zit in plaats van 20kg hebben we ook verschillende opties. De Coh&Co Erik Urban electric weegt bijvoorbeeld rond de 13kg inclusief accu. Deze fiets kunt u gemakkelijk overal mee naar toe nemen en ook de trap op. Er zijn ook enkele elektrische vouwfietsen die in de buurt van de 10kg komen, zoals sommige EOVOLT modellen.

Lichte e-bike met lage instap

Een lichte e bike is vooral handig voor ouderen die het lastiger vinden om een zware e bike te vervoeren. Alhoewel er een “walk-assist” optie is waarbij de fiets zichzelf langzaam voortstuwt terwijl u deze al lopend aan de hand vervoert, komt het toch vaak voor dat u de fiets moet optillen om bv in de garage te plaatsen. In zulke gevallen is het dus fijn als een elektrische fiets niet teveel weegt. Wat vooral goed uitkomt is de combinatie van een lichte e bike met lage instap. Zo’n elektrische fiets met lage instap is ideaal voor ouderen en iedereen met een beperktere mobiliteit.

lichtgewicht e bike met middenmotor

Wanneer u op zoek bent naar een lichtgewicht e bike met middenmotor dan zit u direct in het hogere prijssegment van e bikes. Dat komt omdat het maken van een lichtgewicht e bike tegenwoordig inhoudt dat het een carbon frame heeft, wat de fiets gelijk een stuk duurder maakt. Daarnaast is een elektrische fiets met middenmotor ook een stukje duurder dan een achternaafmotor.

Een middenmotor komt steeds vaker voor en dat in combinatie met de continue ontwikkeling van de componenten voor de elektrische fiets maakt dat ieder jaar lichtere middenmotor e bikes beschikbaar komen.

Een voorbeeld van een lichte elektrische fiets met middenmotor welke ook in het hogere prijssegment zit is de Logo FS10.

Lichtgewicht elektrische vouwfiets

Als u op zoek bent naar een lichtgewicht elektrische vouwfiets dan bent u bij ons aan het juiste adres. Met verschillende opties voor een lichtgewicht elektrische vouwfiets, kunt u de fiets kiezen die het beste bij u past. Een populaire optie is de Legend Monza vouwfiets vanwege zijn compacte formaat en geïntegreerde ebikemotion systeem. De Monza weegt slechts 16kg exclusief accu. Met het inklapbare stuur vouwt u de hele fiets op tot een compact formaat welke u altijd en overal gemakkelijk met u mee kunt nemen.

Voor nog lichtere opties zijn er ook de Eovolt vouwfietsen welke rond de 14kg wegen en kleinere wielen hebben voor een nog compacter formaat.

Waar u wel rekening mee moet houden als u een lichte elektrische fiets overweegt is dat het draagvermogen ook minder zal zijn. De Eovolt vouwfietsen hebben bv een draagvermogen van rond de 105kg waar een doorsnee elektrische fiets een draagvermogen van rond de 125kg zal hebben.

Dat gezegd hebbende zijn lichtgewicht elektrische vouwfietsen natuurlijk perfect om mee te nemen in de trein. Ze kunnen makkelijk ingeklapt worden en dankzij het lage gewicht kunt u ze makkelijk optillen om de trein mee in te nemen.

Hoe is het om op een lichtgewicht elektrische fiets te rijden?

Het rijden op een lichte e bike is heel andere ervaring dan op een doorsnee elektrische fiets.

  • Bij een “gewone” elektrisch fiets voelt u dat de fiets ietsjes meer weegt. Dit is echter geen probleem omdat er een starthulp is die u op gang helpt en tijdens het fietsen neemt de motorondersteuning grotendeels het zware werk over.

    Bij een lichtgewicht elektrische fiets voelt het echter grotendeels hetzelfde aan als op een niet-elektrische fiets omdat het qua gewicht niet zoveel scheelt met een niet-elektrische fiets.

    Dit maakt voor sommige mensen de overstap van een niet-elektrische fiets naar een elektrische fiets wat makkelijker.

  • Daarnaast is het natuurlijk ook veel soepeler in de bochten en is het makkelijker bij het wegtrappen wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de starthulp.

  • Ook een belangrijk aspect is dat een lichtgewicht elektrische fiets ook gewoon nog prima rijd wanneer de accu op is. Die 5kg minder maakt dan het verschil wanneer u zonder accu rijd.

Lichtgewicht e bike: compact en makkelijk op te bergen

Het doel van een lichtgewicht elektrische fiets is natuurlijk om het zo makkelijk mogelijk te maken om deze te vervoeren en op te bergen. In het verlengde hiervan zijn er dan ook elektrische fietsen die hier op inspelen door bepaalde eigenschappen in te bouwen die het nog makkelijker maken om de fiets te verplaatsen en op te bergen.

Een goed voorbeeld hiervan is een draaibaar stuur welke de stuurhendel op 1 lijn brengt met het frame. Andere eigenschappen die u vooral bij vouwfietsen terug zult vinden zijn inklapbare pedalen en inklapbare sturen.